Loading...
 
tr
Yemek Tarifleri
Yönetici : Whordark
Aktivite : Haziran 27 '14

Haber Kaynağı

  • Yemek Tarifleri
    Yemek Tarifleri bir grup forum konusu yayınladı Yemek Tarifleri
    Tarhana yapımı ve Tarhana çeşitleri (Şehirlere göre Tarhana Tarifi)
    Tarhana nedir?
    Tarhana, buğday unu, yoğurt, biber, tuz, soğan, domates ve aroma verici bitkisel maddelerle yoğrulan hamurun fermantasyondan sonra kurutulması, öğütülmesi ve elenmesiyle elde edilen bir besindir.
    Tarhana, Osmanlı İmparatorluğu döneminde Orta Asya'dan göç ederek Irak, İran ve yakın komşuları başta olmak üzere doğu ülkelerine, Rumeli üzerinden Yunanistan, Macaristan ve Finlandiya gibi batı ülkelerine yayılan Türkler ve Moğollar tarafından Anadolu'ya gelmiştir.


    Tarhana Çeşitleri
    Ülkemizde 50'ye yakın tarhana çeşidi olduğu bilinmektedir. Bunlardan bazıları; Ege, Trakya, Gediz, Sivas, Maraş, Beyşehir, Kastamonu yaş, goce, göçmen, kiren (kızılcık), hamur, et, süt, üzüm tarhanası ve toplu tarhana, beyaz et, kıyma, şalgam ve pancardır. Bu çeşitlilik, yerel olarak kullanılan hammaddedeki ve sunulma biçimindeki değişikliklerden kaynaklanmaktadır.

    Ege Tarhanası: Halk arasında harç olarak bilinen domates, biber, soğan ve aromalı otların kaynatılmasıyla elde edilen sebze karışımının, soğutulduktan sonra yoğurt ve un ile karıştırılması ve bu şekilde hazırlanan hamurun farklı sıcaklıklarda mayalanmaya bırakılması sonucu elde edilir. zamanlar. Küçük parçalar haline getirilen hamur, bir tabaka halinde serilip güneşte kurutulur, elenip inceltildikten sonra tekrar kurutulur ve bu şekilde elde edilen tarhana yaklaşık iki yıl saklanabilir.

    Göce Tarhanası: Ankara, Maraş, Muğla ve Aydın bölgelerinde yaygındır. Göce tarhanası üretiminde buğdayın yarısı çiğ veya az su ve tuz ile pişirilir, bol yağlı veya yağsız torba yoğurt ile ılık halde karıştırılarak mayalanmaya bırakılır. Süre sonunda hamur iri parçalar halinde tepsiye serilerek kurutulur. Elde edilen bu tarhana bazı yerlerde “top tarhana” olarak da adlandırılır. Siyah mercimek, kavrulmuş ve ıspanak da Malatya'da yapılır. Ayrıca bu ilde ara öğün olarak da kırkılmış buğday tarhanası tüketilmektedir.

    Top Tarhana: Isparta'da top tarhana, dövülmüş buğday, dereotu ve tuzla birlikte suda kaynatılıp şişirilir. Soğuduktan sonra yoğurt, nane ve maydanoz ile yoğrulur. Bir bez üzerine yumurta büyüklüğünde parçalar halinde serilir ve kurutulur. Pişirildiğinde, gece boyunca ılık suya bırakılır. Ertesi gün haşlanmış nohut ve börülce ilave edilerek bir süre kaynatılır. Daha sonra ısıtılmış yağ ve salça ilave edilir.


    Tarhana, Sağlık ve Depolama
    Tarhana ve çorbası içerdiği besin değerleri nedeniyle aile ve toplum sağlığı açısından oldukça önemli bir yere sahiptir. Tarhana denilince akla ilk gelen bölge olan Uşak, bunu o kadar kabul etmiştir ki tarhana ve çorbada "18 hekim" vardır derler. Bu ürün A, B, B1, B2, B6, C, D, E, K, N vitaminleri ve birçok amino asit içerir. Tarhana, unun ve yoğurdun ana bileşenlerinin esansiyel amino asitler açısından birbirini tamamlaması nedeniyle daha kaliteli bir protein kaynağıdır. Tarhana ayrıca kalsiyum, demir ve çinko bakımından da zengindir.
    Araştırmacılar tarhananın özellikle bebekler, oyun-okul çağındaki çocuklar ve protein ihtiyacı yüksek risk altındaki kişiler için faydalı bir besin olduğunu söylüyorlar. Ayrıca tarhana fermente bir gıda olduğu için yoğurttaki laktozun laktik aside dönüşmesi ve sütten çok daha düşük oranda laktoz içermesi nedeniyle laktoz intoleransı olan hastalar tarafından da kullanılabilir.  Tarhana kurutulduktan sonra evde çeşitli ebatlarda öğütülür ve bez torbalarda, fıçılarda (Kahramanmaraş bölgesinde), kavanozlarda serin, karanlık ve rutubetsiz ortamlarda saklanır. Depolama koşullarının uygun olması durumunda rengini, kokusunu ve mikrobiyolojik özelliklerini değiştirmeden 6 ay ile 2 yıl arasında saklanabilir. Tarhananın depolama süresinin artmasında rol oynayan en önemli faktörler, iyi kurutma, hijyenik üretim ve depolama koşulları boyunca hijyenik ve çevre koşullarıdır.
    Kuru tarhana nasıl yapılır?
    Tencereye 1 yemek kaşığı domates salçası ekleyin ve yağda ısıtın. 5 bardak su ekleyin. Başka bir kapta 1 bardak suya tarhanayı ekleyip karıştırın. Bu karışımı kaynayan tencereye ekleyin. 15-20 dakika pişirin. 1 tatlı kaşığı nane ve 1 tatlı kaşığı kırmızı biber ekleyip servis yapın.

    Tarhana kaç gündür?
    Tarhana kaç gün tutulur? İstediğiniz ekşiliğe göre bu şekilde yapılan tarhana hamuru 10-15 gün bekletilir.

    Tarhananın içine ne konur?
    Toz tarhana pek çok yörede bilinmekte ve bu şekliyle tüketilmektedir. Ana malzemeler zaman zaman değişebilse de mutlaka dahil edilmelidir; domates, etli kırmızı biber, yoğurt, un ve nane. Bazen nohut ve mercimek eklenir.

    Evde Tarhana Tarifi İçin Malzemeler
    1 kilo domates
    1 kg kırmızı biber1 kilo soğanYarım kg nohut (yarım kg pişmemiş. Haşlayarak kullanacağız.)1 kilo yoğurt3 yemek kaşığı tuzyarım demet maydanoz1 demet nane5 kg un (yaklaşık)
    Domates, soğan, biber, maydanoz ve taze naneyi yıkayıp ince ince doğrayın.Üzerine 1 litre suyu ekleyip yumuşayıp püre haline gelene kadar pişirin.Ardından haşlanmış nohutları ekleyip blender ile ezin. Filtrele.Karışımı yoğurma kabına alın, yoğurdu ve tuzu ekleyip karıştırın.Elenmiş un ile katı bir hamur yapın, bir cam veya çelik kaseye koyun, örtün ve 6-7 gün bekletin (biz çocuklar 3-4 gün tutuyoruz, ne kadar uzun beklerseniz tadı o kadar ekşi olur) ).Hamuru her gün sabah, öğle ve akşam karıştırın.Çok sulu olursa un ekleyebilirsiniz.Süre dolduğunda, küçük parçalar halinde bir kapak üzerine dökün.

    Not: Birkaç senedir yağlı kağıt üzerine döküyoruz çünkü hamur beze biraz yapışabiliyor fakat kağıda yapışmadığı için videodaki gibi kolayca çevrilebiliyor. Biraz kuruyunca biraz daha ufalayın. Son olarak, bir kevgirden geçirin ve gölgede iyice kurutun. Bir bez torba içinde saklayın.

    Un tarhanası olarak da bilinen ev yapımı tarhanayı evde kolaylıkla yapabilirsiniz. İçeriğindeki maddelere alerjisi olup olmadığını öğrendikten sonra bebeğinize yedirebileceğiniz ev tarhanasını bebeğinize hazırlarken baharatlara ve tuz miktarına dikkat etmelisiniz. Ev yapımı Tarhana Hamuru nasıl yapılır? Merak ediyorsanız tarifimi incelemeli ve videoyu izlemelisiniz.


    Evde Tarhana Tarifi İpuçları Nelerdir?
    Sebzelerinizi daha hızlı ve daha kolay kaynatmak için düdüklü tencerede haşlayabilirsiniz.Tarhananızı gölgede kurutmanız daha iyi olur. Güneşte kuruttuğunuzda rengi daha açık olacaktır.Tarifte kullandığımız nohutlar hamurun mayalanmasını sağlıyor. Dolayısıyla bu tarifte tekrar maya kullanmanıza gerek kalmayacak.Tarhanızın kuruma süresi bölgenizdeki sıcaklığa göre değişiklik gösterecektir. Nemli bir yerde yaşıyorsanız tarhanayı kurutmanız çok zor olacaktır.

    Beyaz tarhana hamuru nasıl yapılır?
    Doğal beyaz tarhana, biber ve domates içermediği için beyaz tarhana olarak adlandırılır. Buğday unu ve goce denilen kepekli bulgur, doğal köy yoğurdu, köy leblebi ve tuz ekleyip yoğurarak tarhana yapıyoruz. Ayrıca tarhana hamurunu 1-5 gün mayalanmaya bırakarak kurutuyoruz.

    Trakya tarhanası nedir?
    Bu ayrımı yapmak için "Trakya tarhanası" veya "toz tarhanası" olarak adlandırılır. ... İçeriğinde isteğe bağlı olarak bazı baharatlar da yer almaktadır. Baharatlı tadından vazgeçemeyen Trakyalılar, güneşte kurutulmuş güveç biberlerini öğüterek tarhanaya katıyorlar.

    Tatlı tarhana nasıl yapılır?
    Tatlı Tarhana Nasıl Hazırlanır? Bir leğene konulan yıkanmış yam düğümü şıra ile yumuşayıncaya kadar pişirilir ve suyu süzülür. Düzenli olarak karıştırarak bir süre pişirin. Kıvam alana kadar sürekli karıştırın.

    Sakızlı tarhana nasıl pişirilir?
    Yapılışı: Tencereye biraz et suyu konur ve kaynayınca 2-3 kaşık tarhana eklenir ve karıştırılır. Köpürmeye başlayınca alt kısmı kapanır. Ayrıca bayat ekmekler küçük parçalara ayrılarak tulum peyniri ile tereyağında kızartılır. tabaklar servis edilir.

    Uşak Tarhana'da neler var?
    Uşak Tarhanası; Buğday unu, tam yağlı yoğurt, kırmızıbiber, soğan, domates ve nane karışımı ile hazırlanan, en az 21 gün fermente edildikten sonra temiz bir bez üzerine serip periyodik olarak serilen taneli bir tarhana çeşididir. boyutu küçültülür ve gölgede kurutulur.

    Kütahya ev tarhanası nasıl yapılır?
    Gediz Tarhanasının Yapılışı: Kırmızı biber, soğan, yoğurt, nane, tuz, un ve bir önceki tarhanadan gelen ekşi maya ilave edilerek hamur haline getirilir. Bu hamur 3 hafta bekletilir ve mayalanma gerçekleşir. Elde edilen hamur kaşıklarla bezlere dökülür.

    Bolu Kızılcık Tarhana Yapılışı
    Taze kızılcıklar yıkanır ve bekletilerek yumuşatılır. Yumuşayınca ezilir ve elekten geçirilir. Marmelat gibi koyu bir kıvama gelince un ile karıştırılarak hamur yapılır ve hamur küçük parçalara ayrılır. Güneş ışığına maruz kalmayan bir ortamda dipte biraz kurutulup ezilip ufalanır.

    Tarhana nedir?
    Tarhana, buğday unu, yoğurt, biber, tuz, soğan, domates ve aroma verici bitkisel maddelerle yoğrulan hamurun fermantasyondan sonra kurutulması, öğütülmesi ve elenmesiyle elde edilen bir besindir.
    Tarhana, Osmanlı İmparatorluğu döneminde Orta Asya'dan göç ederek Irak, İran ve yakın komşu ...

    Daha fazla »»
     Gözat 
    0 Beğen
  • Whordark
    Whordark kapak resmi ekledi
    0 Beğen 0 Yorum Yap
    Yorum yapabilmeniz için oturum açmanız gerekiyor
  • Tina Gurbanova
    Tina Gurbanova Gruba katıldın
    0 Beğen 0 Yorum Yap
    Yorum yapabilmeniz için oturum açmanız gerekiyor
  • Selen Ataç
    Selen Ataç Gruba katıldın
    0 Beğen 0 Yorum Yap
    Yorum yapabilmeniz için oturum açmanız gerekiyor
  • Whordark
    Whordark Yeni form yayınladı
    Sushi Yapımı Japon Sushi
     
    Uzak Doğu mutfağının akıllara gelen ilk lezzeti olan Sushi'yi siz de kolayca yapabilirsiniz.
     
     Tartışmak Cevap: 1  
    0 Beğen
  • Atakan TONBUL
    Atakan TONBUL Yeni form yayınladı
    Ispanaklı Kek Tarifi | Kolay Kek Tarifi | Kek Nasıl Yapılır
    Ispanaklı Kek Tarifimizin tüm malzemeleri ve hazırlanış şekli videoda sunulmaktadır. Sizlerinde kolaylıkla yapıp ailenizle birlikte tadını &ccedi...
     Tartışmak Cevap: 3  
    0 Beğen

Videolar

Video bulunamadı

Açıklama

Gurme'ler ve yemek tariflri

Severek hazırlayacağınız bir birinden güzel yemek tarifleri. Gurubumuzun yemek ustalarından yardım alabilir ve forumda bulunan binlerce tariften birini kullanabilirsiniz.

'':
Yanıp sönen efekti
Kaydırma efekti
Değerlendirme: