Loading...
 
tr
Süper Ay' tutulması için geri sayım Pazartesi sabahı saat 03.00 sularında başlayıp sabah saatlerine kadar sürecek Ay tutulması için geri sayım başladı. Türkiye'den de izlenecek olan bu gök olayını 'süper' kılan şey ise, kızıl renge bürünecek Ay'ın Dünya'ya en yakın olduğu anda gerçekleşecek olması. Ay'ın renginden ötürü buna 'Kanlı Ay Tutulması' da deniyor

Yazın sonunu, sonbaharın başlangıcını simgeleyen ve 'Hasat Ay'ı' olarak da adlandırılan Ay'ınDünya'ya en yakın noktaya ulaştığı anda tutulması, büyük heyecan uyandırmış durumda.

YÜZDE 14 DAHA BÜYÜK, YÜZDE 30 DAHA PARLAK

Süper Ay tutulması, Ay'ın dünyaya en yakın olduğu ve çok daha parlak göründüğü zamanda meydana geliyor. Ay, Dünya’ya en yakın noktaya ulaştığında yüzde 14 daha büyük ve yüzde 30 daha parlak gözüküyor. Ay tutulması ise Dünya'nın, Güneş ile Ay arasına girip, Ay'ın üzerine gölgesini düşürmesiyle oluşuyor.

Süper Ay tutulması da, bu iki durumun aynı ana denk geldiği dönemlerde yaşanıyor. Bu tutulma sırasında Dünya'nın arkasından gelen Güneş ışınları Ay'ın kızıl renge bürünmesine neden oluyor. Bu nedenle bu olay, 'Kızıl Ay tutulması' ya da 'Kanlı Ay tutulması' olarak da biliniyor.



KANLI AY VE TUTULMA TÜRKİYE'DE NE ZAMAN GÖRÜLECEK?

28 Eylül Pazartesi günü (yarın) sabaha karşı saat 03:00’te başlayacak olan tutulma, NASA verilerine göre 1 saat 11 dakika sürecek. Tutulma Türkiye’den de izlenebilecek; tabi bunun için havanın açık ve bulutsuz olması gerekiyor.

Ay yüzeyinin en çok gölgede kaldığı an ise saat 5:57'de gerçekleşecek. Kanlı ay tutulması, Türkiye’den 03:00 ila 06:30 saatleri arasında izlenebilecek.

SONRAKİ SÜPER AY TUTULMASI 2033'TE

Ay tutulmaları her dönemde insanların ilgisini çekti. 1900 yılından bu yana ise 5 kez süper ay tutulması yaşandı. Son Süper Ay tutulması ise bundan 33 yıl önce, 1982'de meydana geldi. Uzmanlar, bir sonraki tutulmanın ise 2033 yılında gerçekleşeceğini belirtiyor.



NASA CANLI YAYINLAYACAK

Nadir görünen bu olay, NASA'nın internet sitesinden de canlı yayınlanacak. Ancak NASA'yı Ay tutulmasını yüksek çözünülürlüklü kameralarla kaydetmekten daha büyük sorunlar bekliyor. Kısaca LRO olarak adlandırılan uzay aracı Ay Yörünge Kaşifi'nin tutulmadan hasar almadan çıkmasını sağlamak durumunda.

Tutulmalar nedeniyle ani ısı değişimleri ve güneş enerjisiyle çalışan bu tür araçların bir anda ışınları alamaz hale gelmesi teknik sorunların büyümesine yol açabiliyor.

NASA ise "Bugüne kadar tutulmaları sorunsuz atlattık. Yine problem yaşamayı beklemiyoruz. Ama kesinlikle sıradan bir gece olmayacak" diyor.


Duvar

Yorum yok
Yorum yapabilmeniz için oturum açmanız gerekiyor

Mesaj

Yazar Whordark
Eklendi Eylül 27 '15
blogs+show_all_blogs

Oy

Verdiğin oy:
Toplam: ( 0 skorlar)