Loading...
 
tr

TÜRKİYE HAKKINDA​

Türkiye’deki uluslararası öğrencileri, kaliteli bir eğitimin yanı sıra eşsiz bir doğa, köklü bir tarih ve zengin bir kültür ortamı karşılar. Doğası ve tarihi değerlerinin yanı sıra misafirperver insanları ve ekonomik yaşam koşullarıyla Türkiye, eğitim için en iyi tercihlerden biridir.

Resmi Adı: Türkiye Cumhuriyeti

Başkent: Ankara

En Büyük Şehirleri: İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya, Konya, Bursa, Kayseri, Samsun, Trabzon, Erzurum, Eskişehir, Kocaeli, Diyarbakır, Sakarya, Mersin, Gaziantep.

Yüzölçümü: 814.578 km

Kıyı Uzunluğu: 7.200 km

Kıyı Sınırları: Güneyde Akdeniz, batıda Ege Denizi ve kuzeyde Karadeniz

Dil: Türkçe

Komşu Ülkeler: Bulgaristan, Yunanistan, Gürcistan, Irak, Ermenistan, İran, Suriye

Para Birimi: Türk Lirası

Nüfus: 79.814.871 (31 Aralık 2016 SAYIM)

İl Sayısı: 81

Nüfus Büyüme Oranı: %13,5

Ortalama Yaşam Süresi: 73,7 (Erkek: 76,1 – Kadın: 71,5)

Zaman Dilimi: GMT +2; CET +1

Mesai Saatleri: Türkiye’de iş günleri pazartesi ve Cuma günleri arasıdır. Bankalar, devlet daireleri ve özel şirket bürolarının büyük bölümü 9.00 ile 17.00 saatleri arasında açıktır.

Yeme-İçme: Türk yemekleri son derece sağlıklı ve bir o kadar da lezzetlidir.

Resmi Tatiller: Türkiye’de resmi tatiller ikiye ayrılır: Her yıl aynı güne denk gelen (1 Ocak, 23 Nisan, 1 Mayıs, 19 Mayıs, 30 Ağustos, 29 Ekim gibi) resmi bayramlarımız ve yıllık takvime göre değiştiği için her sene farklı tarihlerde kutlanan dini bayramlarımız vardır.

Su: Musluk suyu klorlu ve içimi güvenlidir.

Elektrik: 220V. Standart Avrupa tipi çift uçlu fişler kullanılmaktadır.

Sağlık Hizmetleri: Şehirlerde ve başlıca turistik beldelerde, yüksek kalitede hizmet veren devlet hastaneleri ve çeşitli uluslararası özel hastaneler bulunmaktadır.

Vize: Türkiye’ye ziyaretçi veya turist olarak seyahat edecek yabancılar pasaportunun türüne göre vizeden muaf olarak ya da konsolosluktan veya sınır kapılarından vize alarak giriş yapabilirler. Ancak seyahatin amacı öğrenim, eğitim, araştırma veya çalışma ise Türkiye’nin dış temsilciliklerinden bu amaçlara uygun “özel meşruhatlı vize” alınması zorunludur. İletişim Hizmetleri : Türkiye’de her biri 3G hizmeti veren ve yaklaşık %95’lik kapsama alanına sahip olan 3 GSM operatörü vardır. İnternet erişimi ise ülkenin dört bir yanında mevcuttur.

TARİHÇE

Türkiye ya da resmî adıyla Türkiye Cumhuriyeti, topraklarının büyük bölümü Anadolu'ya, küçük bir bölümü ise Balkanlar'ın uzantısı olan Trakya'ya yayılmış bir ülke. Kuzeybatıda Bulgaristan, batıda Yunanistan, kuzeydoğuda Gürcistan, doğuda Ermenistan, İran ve Azerbaycan'ın ekslav toprağı Nahçıvan, güneydoğuda ise Irak ve Suriye komşusudur. Güneyini Akdeniz, batısını Ege Denizi ve kuzeyini Karadeniz çevreler. Marmara Denizi ise İstanbul Boğazı ve Çanakkale Boğazı ile birlikte Anadolu'yu Trakya'dan yani Asya'yı Avrupa'dan ayırır. Türkiye, Avrupa ve Asya'nın kavşak noktasında yer alması sayesinde önemli bir jeostratejik güce sahiptir.

Türkiye toprakları üzerindeki ilk yerleşmeler Aiol, Dor ve İyon Yunanları, Traklar ve Persler gibi çeşitli milletler tarafından Yontma Taş Devri'nde başlatıldı. Ardından III. Aleksandros egemenliğiyle birlikte Helenistik dönem geldi, daha sonra sırasıyla Roma ve Bizans dönemleri yaşandı. 11. yüzyılda Selçukluların göçleri sonucunda topraklar üzerinde Türkleştirme hareketi başladı ve 1071 Malazgirt Muharebesi sonrasında gelen Selçuklu zaferiyle Anadolu'daki Bizans üstünlüğü büyük ölçüde kırıldı. Anadolu Selçukluları, Anadolu'yu 1243'teki Moğol istilasına kadar yönetti. İstila sonrasında pek çok küçük Türk beyliği ortaya çıktı.

13. yüzyılın sonlarından itibaren Osmanlılar, Anadolu'nun yanı sıra Güneydoğu Avrupa, Batı Asya ve Kuzey Afrika üzerinde toprakları bulunan büyük bir imparatorluk kurarak erken modern dönemde Avrasya ve Afrika'nın büyük bir gücü oldu. İmparatorluk zirvesini 15. ve 17. yüzyıllar arasında, özelikle I. Süleyman döneminde yaşadı. 1683 II. Viyana Kuşatması ve 1699 Kutsal İttifak Savaşları sonrasında Türklerin Avrupa topraklarından çekilişi başladı ve Osmanlı İmparatorluğu uzun bir gerileme dönemi yaşadı. Ülkenin birçok alandaki yetersizliğini kanıtlayan 19. yüzyıldaki Tanzimat ıslahatları, modernleşmeyi sağlayamadı ve dağılmayı engelleyemedi. Osmanlı, I. Dünya Savaşı'na (1914-18) İttifak Devletleri'nin yanında girdi ve savaşta yenik düşerek yıkıldı. İşgalci kuvvetlere karşı yapılan Kurtuluş Savaşı 1919-22) başarıya ulaştıktan sonra Mustafa Kemal Atatürk tarafından 1923'te Türkiye Cumhuriyeti kuruldu.

Türkiye, çeşitli kültürleri barındıran demokratik, laik, üniter bir anayasal cumhuriyettir. Resmî dili, nüfusun %85'inin ana dili olan Türkçedir. Ülkenin %70-80'ini Türkler, geriye kalanını Lozan'a göre yasal olarak tanınan (Ermeniler, Rumlar ile Yahudiler) ve yasal olarak tanınmayan (Arnavutlar, Boşnaklar, Çerkesler, Gürcüler ile Kürtler vb.) milletler oluşturmaktadır. Nüfusunun büyük bölümü Müslümandır. Avrupa Konseyi, NATO, OECD, AGİT ve G-20 topluluklarına üye olan Türkiye, Batı dünyasıyla bütünleşmiştir. 1963'te Avrupa Ekonomik Topluluğu ortak üyesi olmuş, 1995'te AB Gümrük Birliği'ne katılmış ve Avrupa Birliği'ne tam üyelik müzakerelerine 2005'te başlamıştır. Ülke ayrıca Türk Konseyi, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı, İslam İşbirliği Teşkilatı ve Ekonomik İşbirliği Teşkilatı gibi örgütlere de üyedir. Günümüzde Türkiye, büyüyen ekonomisi ve diplomatik girişimleri sayesinde bölgesel güç olarak kabul edilmektedir.

☾★

Tarih öncesi Anadolu ve Doğu Trakya

Göbeklitepe'deki bazı taşlar MÖ 12,000 yıllarında dikilmiş, İngiltere'deki Stonehenge'i 10 bin yıl geçmiştir

Günümüzde Türkiye sınırları içinde kalan Anadolu Yarımadası, dünyanın en eski yerleşim bölgelerinden biridir. Çeşitli Eski Anadolu milletleri bölgede, Cilalı Taş Devri'nin başlangıcına ve Büyük İskender'in fethine kadar varlığını sürdürdü. Bu halkların çoğu Hint-Avrupa dil ailesinin bir kolu olarak kabul edilen Anadolu dillerini konuştu. Bazı bilim insanları Hint-Avrupa dillerinin, yine eski Anadolu dillerinden olan Hitit dili ve Luvi dilinden yayıldığını öne sürdü. Ayrıca Türkiye'nin Avrupa kıtasında kalan bölümünü oluşturan Doğu Trakya ise kırk bin yıl öncesine dayanan bir yerleşim tarihine sahiptir ve bölgenin sakinleri tarıma başlayarak milattan 6000 yıl önce Cilalı Taş Devri'ne geçmiştir.

Geçmişi MÖ 10.000 tarihine kadar uzanan Göbekli Tepe, ülke toprakları üzerindeki bilinen en eski dini yapının bulunduğu yerdir. Geçmişinin MÖ 7500'e veya MÖ 5700'e dayandığı sanılan Orta Anadolu'daki Çatalhöyük, Cilalı Taş Devri ile Bakır Çağı'na ait çok büyük bir yerleşim yeridir ve en iyi korunmuş Cilalı Daş Devri kenti ilan edilerek Temmuz 2012'de UNESCO Dünya Mirasları Listesi'ne dahil edilmiştir. Troya antik kentinde ise Cilalı Taş Devri'nde başlayan yerleşmeler, Demir Çağı'na kadar devam etmiştir.

Anadolu'nun bilinen ilk sakinleri, Hatti ve Hurri toplumlarıdır. Hint-Avrupa milletlerinden olmayan bu iki toplum, yaklaşık olarak MÖ 2300'lü yıllarda Orta ve Doğu Anadolu'da yaşadı. Hatti ve Hurriler, Hint-Avrupa milletlerinden Hititler'in MÖ 2000-1700 yıllarında Anadolu'ya gelmesiyle yerini Hititler'e bıraktı. Hititler, bölgedeki ilk büyük krallığı MÖ 13. yüzyılda kurdular. Asurlular, MÖ 1950'den MÖ 612'ye kadar günümüz Türkiye'sinin güneydoğu topraklarını fethetti ve yerleşti.Urartular'ın MÖ. 9. yüzyılda Asurlular'ın kuzeyindeki güçlü rakibi olduğu ise Asur kitabeleri aracılığıyla öğrenildi.

Hitit İmparatorluğu'nun MÖ yaklaşık 1180'li yıllarda çöküşünün ardından Hint-Avrupa milletlerinden Friglerin kurdukları Frigya, MÖ 7. yüzyılda Kimmerler tarafından yapılan saldırılara kadar Anadolu'da üstünlük elde etti. Aynı kaderi MÖ 714 ile MÖ 590 yılları arasında Urartular da yaşayarak parçalandı. Frigya'dan sonra Lidya, Karya ve Likya devletleri bölgede güç yakalayarak söz sahibi oldu.


Duvar

Yorum yok
Yorum yapabilmeniz için oturum açmanız gerekiyor