Message: | Trying to access array offset on value of type null |
File: | /home/romarekl/public_html/sosyallift.com/ow_plugins/forum/controllers/topic.php |
Line: | 136 |
DNA nedir?
DNA veya deoksiribonükleik asit, insanlarda ve hemen hemen tüm diğer organizmalarda kalıtsal maddedir. Bir insanın vücudundaki hemen hemen her hücre aynı DNA'ya sahiptir. Çoğu DNA hücre çekirdeğinde bulunur (nükleer DNA olarak adlandırılır), ancak mitokondride ( mitokondriyal DNA veya mtDNA olarak adlandırılır) az miktarda DNA da bulunabilir . Mitokondri hücrelerdeki enerjiyi gıdalardan hücrelerin kullanabileceği bir forma dönüştüren yapılardır.
DNA'daki bilgiler dört kimyasal bazdan oluşan bir kod olarak saklanır: adenin(A), guanin (G), sitozin(C) ve timin (T). İnsan DNA'sı yaklaşık 3 milyar bazdan oluşur ve bu bazların yüzde 99'undan fazlası tüm insanlarda aynıdır. Bu bazların sırası veya sırası, bir organizmanın oluşturulması ve sürdürülmesi için mevcut olan, alfabedeki harflerin kelimeler ve cümleler oluşturmak için belirli bir sırada görünme şekline benzer bilgileri belirler.
DNA bazları, baz çiftleri olarak adlandırılan birimler oluşturmak için birbirleriyle, A ile T ve C ile G'yi birleştirir. Her baz ayrıca bir şeker molekülüne ve bir fosfat molekülüne bağlanır. Birlikte, bir baz, şeker ve fosfata bir nükleotit denir. Nükleotidler, çift sarmal adı verilen bir spiral oluşturan iki uzun iplik halinde düzenlenmiştir. Çift sarmalın yapısı bir merdiven gibidir, taban çiftleri merdivenin basamaklarını ve şeker ve fosfat molekülleri merdivenin dikey yanlarını oluşturur. DNA'nın önemli bir özelliği, çoğaltabilmesi veya kendi kopyalarını oluşturabilmesidir. Çift sarmaldaki her DNA ipliği, baz dizisini çoğaltmak için bir desen görevi görebilir. Hücreler bölündüğünde bu önemlidir, çünkü her yeni hücrenin eski hücrede bulunan DNA'nın tam bir kopyasına sahip olması gerekir.