Message: | Trying to access array offset on value of type null |
File: | /home/romarekl/public_html/sosyallift.com/ow_plugins/forum/controllers/topic.php |
Line: | 136 |
Biliyorsunuz Wikipedia en eski, büyük, otoriter sitelerden biri internet üzerinde. Öyle ki, wikipedia’nın ilk sayfada yer almadığı bir terim aratmak çok zor Google’da. Wikipedia’dan sitenizle alakalı istediğiniz türden link almak istemez misiniz ? Peşin peşin uyarayım, yazı biraz uzun o yüzden vaktiniz yoksa sonraya saklayabilirsiniz okumayı.
Bu Yazıyı Okursanız Ne Öğreneceksiniz ?Wikipedia’dan Link Almak Niçin Harikadır ?
Wikipedia link almaya zaman ayırmak için birçok sebebiniz var. Bu linkler kesinlikle ortalama bir siteden alacağınız linke eşdeğer değil.
Her şeyden önce Wikipedia bütün terimler için sonuçlarda görünür. Google açısından inanılmaz bir otoriteye sahiptir. Google wikipedia’dan gelen linkleri sever çünkü bu linkleri gerçek moderatörler kontrol etmektedir.
Her şeyi geçtim, eğer sitenizi wikipedia bir terim için linklerse birçok site, sizin sitenizi referans olarak kullanacaktır. Bu sınırsız otoriter link kaynağından faydalanmak istiyorsanız çok az sabretmeniz gerekiyor.
Wikipedia Ölü Link AvantajıWikipedia her ne kadar otoriter bir site olsa da diğer siteler gibi kırık linklerle(broken link) doludur. Gerçekten, tonlarca link var bu şekilde olan. Wiki’ye göre Dead link artık aktif olmayan ve çalışmayan linkler için kullanılıyor. Linklerin güncellenmesi ve düzeltilmesi için moderasyona ihtiyaç var. Sitenin büyüklüğünü düşündüğümüzde bazı ölü linkler aylarca, yıllarca sitede kalabiliyor. Bize de bu linkleri birer doğal backlink kaynağı olarak kullanmak kalıyor. Wikipedia güncellenmeye ihtiyaç duyan ölü linklerin listesinişuradan veriyor.
Kolayca Ölü/Kırık Link Bulmaİlk yapmamız gereken ölü linkleri Google aracılığıyla aşağıdaki şekilde aramak.
site:wikipedia.org “kelimeniz” “dead link” (ölü link şeklinde de aratabilirsiniz)
Misal şu örneği inceleyelim
Birkaç tane ölü link içeren sayfa bulduk bile. Kontrol edelim.
Ctrl + F yapalım ve ölü linklere ulaşalım.
Ölü linkleri görüyoruz.Wikipedia ölü linkleri düzeltmeye bayılır, biz de bu şekilde onlara yardımcı olmaya gayret ediyoruz
URL’yi not ediyoruz ve Archive.org sitesinden sitenin geçmişine göz atıyoruz. Burası sitenin önceden hangi içerikle yayın yaptığını öğrenmemize ve bizim sitemizle alakalı olup olmadığını anlamamıza yarayacak.
Alakalıysa çok güzel fakat değilse işimize yaramaz, başa dönüp bu adıma kadar tekrar geliyoruz. Alakalı içeriği bulduk diyelim, şimdi başka backlinke sahip mi onu kontrol amaçlı Ahrefs ya da Majestic SEO üyeliğimizi kullanarak kontrolümüzü yapıyoruz. Buralarda hesabınız yoksa Backlinkwatch‘u kullanabilirsiniz, ücretsiz araçlardan olmasına rağmen stabil çalışan bir adres yıllardır. Kırık linke sahip sayfamızı sorgulatıyoruz ve kaç tane backlinki olduğuna bakıyoruz. Eğer 30’dan fazlaysa çabamıza değer.
14 farklı websitenin 34 sayfasında güncellenmeyi bekleyen kırık bir link bulduk. Archive.org’tan kontrol ettiğimiz içeriğin aynısını veya çok benzerini içeren yeni bir sayfayı sitemizde hazırlıyoruz ve wikipedia’dan bu linkleri değiştirmesini istiyoruz.
Şimdi Ahrefs veya Majestic SEO kullanarak eski kırık URL’leri linkleyen websitelerin bir listesini yapalım.
Not: Ben ufak bir aramayla wikipedia’nın pr3 sayfasında yer alan şu içerikte bir ölü link buldum. arşiv kaydı da var, siz de sitenizle ilgili içerikleri kolayca bulabilirsiniz. Bunun dışında Majestic seo’yu kurcalamanızı tavsiye ederim, gerçekten işinize yarayacak uygulamalar mevcut.
Link Ağı YaratmakEvet, şimdi elimizde Wikipedia ve diğer sitelerden link elde etme fırsatı var. Şimdi ihtiyacımız olan şey sitemizde en az orijinal içerik kadar özgün ve en az onun kadar iyi bir içerik oluşturmak. Büyük ihtimalle zaten benzer bir sayfanız vardır o sayfaya. Eğer varsa zaten yeniden bir şey yazmaya ihtiyaç yok.
Bu işi hallettiğinizde Wikipedia’ya girip linkleri değiştirmeye başlayabilirsiniz.Wikipedia’ya kaydolun. Ondan sonrası çok basit, ölü linki bulduğunuz ilgili sayfaya ulaşıp değiştir butonuna basıp ölü linkin yerine kendi linkimizi ekliyoruz ve düzeltilmiş ve güncellenmiş ölü link gibisinden bir şeyler yazıp, moderatörün insafına bırakıyoruz olayı.
Evet artık wikipedia’dan sitemize bir link mevcut. Ölü linkin yer aldığı diğer sitelerle de iletişime geçip durumu iletiyoruz. Onların da bu duruma kötü yaklaşacağını zannetmiyorum.
Bu site sahiplerine şu tip bir mail yollayabilirsiniz.
Konu: Kırık link : [website ismi]
Merhaba [ website ismi],
Sitenizin sıkı takipçisiyim ve bir linkin kırık olduğunu fark ettim. Linkin güncel haline eriştim : [sizin url] keywordü ise şu [sizin keyword].Kırık link şurada [kırık linki girin].
Bu linkleri Wikipedia’dan edindim.
Sitenizi çok beğenerek takip etmekteyim, çizginizi bozmamanız dileğiyle
[isminiz]
Tabi buna okuyan herkes kopyalarsa geçerliliğini yitirebilir. En iyisi kendi cümlelerinizle aşağı yukarı böyle bir metini yollamak olur.
ÖZET
Wikipedia’dan Link Almak düşündüğünüzden çok daha kolay. Başlıkta 100lerce lira diyor fakat öyle wikipedia sayfaları var ki binlerce lira verseniz yine link alamayabiliriz. Bu yöntemle çok az vakit harcayarak parayla satın alamayacağınız kalitede linkler elde edebilirsiniz.
Wikipedia çok otoriter ve kaliteli bir site olduğu için onun üzerinden anlatmak istedim fakat wikipedia yalnızca bir başlangıç, bunu birçok site için uygulayabilirsiniz. Şöyle düşünün alakalı ve kaliteli bir sitede linkiniz duracak, alakalı içeriği aratan ve wikipedia’ya ulaşan ziyaretçiler sizin sitenize de uğrayacak. Böylece hedef kitlenize eskisinden daha rahat ulaşma imkanına sahip olacaksınız.
Evet bu kadar kolay. Umarım uzun uzun yazar sizleri sıkmamışımdır.Sorularınız olursa yanıtlamaya çalışırım. Bu arada eğer talep olursa bu link alma işini bir yazı dizisi şeklinde düzenlemeyi planlıyorum.