Message: | Trying to access array offset on value of type null |
File: | /home/romarekl/public_html/sosyallift.com/ow_plugins/forum/controllers/topic.php |
Line: | 136 |
Ergenlik döneminde 70% oranında görünür. Kıl folüküllerinin keratin tıkaçlarla kapandığı(komedonlar) ve buna bağlı tıkalı folüküllerde iltihabın oluşumuyla karakterizedir.
En erken bulgu sebumsekresyon hızının artışı ve bununla birlikte derinin yağlı görünür bir hale gelmesidir (sebore). Genellikle komedonlar veya siyah noktalar yağlı görünümle birlikte olur. Genellikle burnun yan taraflarında ve alında çıkar. Komedonlar folüküler tıkaçlardır. Sertleşmiş sebum ve folüküler atık materyalından oluşur. Durumu ağır hastalarda nodüller sıvılaşır ve fuluktuasyon veren kistler oluşur. Epiter tabakaları olmadığından gerçekte bu lezyonlar psödokisttir. Bu ağır bir aknedir.
Yüz yanaklar alt çene burun alın derisi boynun arka kısmı göğüs önü ve omuzlar en çok etkilenen bölgelerdir.
Hastalığın doğal eğilimi kendiliğinden iyileşmesi yönündedir. Ancak aknenin ne zaman iyileşeceği belli olmaz. Çoğunlukla akne 25 yaşında kaybolur. Ancak bazı hastalarda çok daha uzun sürebilir. Akne yazın iyileşir. Güneş ve tuzlu su çoğu hastanın durumunu n iyileşmesini sağlar. Bununla beraber sıcak iyileşme sağlamaz. Gerçekten sıcak ve nemli iklim de akne yangılı ve eksudalı bir hale dönüşebilir.
Nüfusun yaklaşık 70% inde ergenlik döneminde akne görülür. Ancak bunların sadece 10% unda tıbbi yardım gerekir. Bu hastalarda tıbbi yardım almak çok önemlidir. Aksi takdirde özellikle kişinin yüzü skar dokusuyla kaplanabilir. Kişinin psikolojik ve sosyal hayatı bu durumdan etkilenebilir. Bunlarda tıbbi tedavi ve uzun süreli destek tedavisi gerekir.
Histolojik olarak temel özellik, aşırı iltihabi bir follikülit olmasıdır. Erken evrede folüküler tıkaç görülebilir. Daha sonra yangısal hücre birikimi, histiositler, dev hücreli granülümatöz reaksiyon görülür. Uzun süreli lezyonlarda sıkar dokusunu başlatan fibröz doku birikimleri vardır. Aknede önemli yangısal lezyonların oluşmasının, folliküllerin yırtılması sonucu oluştuğu düşünülür.
Akne genelde kendiliğinden iyileşir. İyileşemeyenler eczane den benzoilperoksit sülfür salisirik asit ve antibiyotik içeren preperatları alırlar. Komedolitik ajanlar izotretinoin içeren ve adapalen içeren preperatlardır. Sülfür eskiden beri akne tedavisinde kullanılmıştır. Muhtemelen antibiyotik ve komedolitik aktivitesi vardır. Siyah noktaları yok etmek için soyucu preperatlar kullanılır. Bunlar alüminyum oksit veya polietilen içerirler.