OW Debug - Notice
Message: Trying to access array offset on value of type null
File: /home/romarekl/public_html/sosyallift.com/ow_plugins/forum/controllers/topic.php
Line: 136
Akreditasyon Nedir? Forum | Sosyallift©
Loading...
 
tr
Konu yeri: Forum » General » Sözlük Wiki
Hümeyra ŞAHİN
Hümeyra ŞAHİN Ağustos 17 '17
Akreditasyon Nedir ? Akredite Nedir ? Tanımı Akreditasyon, yetkili bir kuruluşun, belli işleri yapan bir kuruluş ya da kişinin yeterliliğine resmi tanınırlık verilmesi işlemidir. Akredite kavramı bir kişinin bir yerde "yetki verilmiş, resmen tanınmış , kabul edilmiş" kişi anlamına gelmesini sağlar. Bazı fuarlara, tanıtımlara girebilmek, ünlü kişilerle röportajlar yapabilmek için Akredite olmak gereklidir.

Akreditasyon’da Hedefler:

  • Yeterliliği müşteriler için şeffaf hale getirmek
  • Belge ve raporların güvenirliği artırmak
  • Uygunluk değerlendirmesi altyapısı oluşturmak
  • Uluslararası ticareti kolaylaştırmak

Ürünlerin belirlenmiş kalite ve güvenlik kriterlerine göre yeterliliğini tespit etmek için yapılan deney, muayene ve belgelendirme işlemleri "uygunluk değerlendirmesi" kavramı içinde yer almaktadır.

Uygunluk değerlendirmesi hizmetleri veren laboratuar, muayene ve belgelendirme kuruluşlarının nitelikleri ve çalışmalarının yeterliliği konusunda; ürünlerin, standartlara uygun ve güvenli olduğunu göstermek amacıyla tanzim edilmiş tek bir belge ile uluslararası pazarlarda kabul edilmesine, Dünya Ticaret Örgütü (WTO) ve bölgesel ekonomik bloklar tarafından özel bir önem verilmektedir.

Buna bağlı olarak, uygunluk değerlendirmesi faaliyetlerinde bulunan kuruluşların; ortak teknik prensip ve işleyiş usullerine göre çalışmasını sağlamak, belirlenmiş uluslararası kriterler karşısında yeterliliği tespit edilenlerin verdiği belge ve raporların karşılıklı tanınabilirliğini temin etmek amacıyla, birçok ülke, uygunluk değerlendirmesi sahasını düzenleyen akreditasyon birimlerini oluşturmaktadır.

Ülkemiz de 4 Kasım 1999 tarihinde yayımlanan 4457 sayılı Kanunla, laboratuar, belgelendirme ve muayene hizmetlerini yürütecek yurt içi ve yurt dışındaki kuruluşları akredite etmek, bu kuruluşların belirlenen ulusal ve uluslararası standartlara göre faaliyetlerde bulunmalarını ve bu suretle ürün / hizmet, sistem, personel ve laboratuar belgelerinin ulusal ve uluslararası alanda kabulünü temin etmek amacıyla, merkezi Ankara’da olmak üzere Başbakanlıkla ilgili, özel hukuk hükümlerine tabi, tüzel kişiliği haiz, idarî ve malî özerkliğe sahip, Türk Akreditasyon Kurumu, kısa adı TÜRKAK kurulmuştur.

2002 yılından bu yana Avrupa Akreditasyon Birliği (EA) üyesi olan TÜRKAK; Avrupa Akreditasyon Birliği (EA) ile 04.04.2006 Tarihinde Karşılıklı Tanınma Antlaşması (MLA) imzalamıştır.

TÜRKAK tarafından akredite edilmiş Uygunluk Değerlendirme Kuruluşlarınca düzenlenen kalite belgeleri, raporlar ve diğer sertifikalar uluslararası kabul görür hale gelmiştir.

TÜRKAK bu aşamada çok taraflı tanınma anlaşması (MLA)'ya;

  • Test Laboratuarları
  • Kalibrasyon Laboratuarları
  • Muayene Kuruluşları ve
  • Kalite Yönetim Sistemleri Belgelendirmesi alanlarında taraf olmuştur.

Akreditasyon Standartları:

Test ve Kalibrasyon Laboratuarları
Kalite Yönetim Sistemi Belgelendirmesi
Muayene Kuruluşları
Ürün Belgelendirme Kuruluşları

: TS EN ISO/IEC 17025:2005
: TS EN ISO/IEC 17021
: TS EN ISO/IEC 17020:2005
: TS EN 45011:2001

KAYNAK 2:

Akredite Nedir?

Akredite kavramı bir kişinin bir yerde "yetki verilmiş, resmen tanınmış , kabul edilmiş" kişi anlamına gelmesini sağlar. Bazı fuarlara, tanıtımlara girebilmek, ünlü kişilerle röportajlar yapabilmek için Akredite olmak gereklidir. Yani size o konuda bir yetki, izin verilmiş ve kabul edilmiş olursunuz. Akredite olan bireylerin kontrolü genelde yaka kartlarıyla sağlanmaktır. Akredite olmayla ilgili çok basit bir örnek vermek gerekirsek Şampiyonlar Ligi maçlarında maç sonlarında teknik direktörler tarafından yapılan konuşmaya katılmak, dinlemek, onlara soru sorabilmek için gazeteciler "akredite" olmak zorundadır.

Akreditasyon Nedir?

Yukarıda açıkladığımız Akredite kavramı bireyler için geçerli bir durumdur. Akreditasyon ise sadece kurumlar için geçerlidir. Akreditasyon; Belli işleri yapan bir kuruluş tarafından gerçekleştirilen çalışmaların ve dolayısıyla bu çalışmalar sonucunda düzenledikleri uygunluk teyit belgelerinin güvenilirliğini ve geçerliliğini desteklemek amacıyla oluşturulmuş bir kalite altyapısı, bir yetkilendirme yani resmi tanınırlık verilmesi işlemidir.

Uygunluk değerlendirme kuruluşlarının akreditasyonu, ilgili uygunluk değerlendirme kuruluşları için yeterlilik kriterlerini belirleyen uluslar arası standardlar, ilgili sektöre özel gereklilikler ve bölgesel veya uluslar arası akreditasyon kuruluşları tarafından belirlenmiş rehber dokümanlarda belirlenmiş, dünya genelinde kabul görmekte olan, gereklilikler esas alınarak gerçekleştirilmektedir.

Akredite bir uygunluk değerlendirme kuruluşunca verilmiş bir uygunluk belgesine sahip bir ürün veya hizmet, bu ürün veya hizmet için uygulanabilir olan gereklilikleri sağlamakta olduğuna dair güven telkin eder. Bu sistematik sayesinde akreditasyon ticarette teknik engellerin kaldırılmasına katkıda bulunmaktadır.

Türkiye Akreditasyon Kurumu

2001 yılında akreditasyon hizmeti vermeye başlamış olan Türkiye Akreditasyon Kurumu 2008 yılı itibari ile karşılıklı tanınma anlaşmalarına konu olan tüm akreditasyon alanlarında Avrupa Akreditasyon Birliği ile karşılıklı tanınma anlaşması imzalamış bulunmaktadır. Türkiye Akreditasyon Kurumu, Avrupa Akreditasyon Birliğinin (EA), Uluslar arası Akreditasyon Forumunun (IAF) ve Uluslar arası Laboratuar Akreditasyonu Birliğinin (ILAC) tam üyesi konumundadır.

Akreditasyon’da Temel Hedefler

1. Yeterliliği müşteriler için şeffaf hale getirmek.

2. Belge ve raporların güvenirliği artırmak.

3. Uygunluk değerlendirmesi altyapısı oluşturmak.

4. Uluslararası ticareti kolaylaştırmak.

Akreditasyon Standartları Nelerdir?

1.Test ve Kalibrasyon Laboratuarları: ts EN ISO/IEC 17025:2005

2. Kalite yönetim Sistemi Belgelendirmesi: TS EN ISO/IEC 17021

3. Muayene Kuruluşları: TS EN ISO/IEC 17020:2005

4. Ürün Belgelendirme Kuruluşları: TS EN 45011:2001

Akreditasyonun Yararları Var mıdır Var İse Nelerdir?

1. Sistematik yaklaşımı gerektirir.

2. Kalite iyileştirme girişimlerini başlatılmasını destekler.

3. Paydaşların kalite iyileştirme faaliyetlerine katılımını sağlar.

4. Finansal destek sağlamak için mesnet oluşturur.

5. Mezunların işe yerleşmesine destek sağlar.

6. Uluslar arası tanınırlık sağlar.

7. Motivasyon ve özgüven sağlar.

8. Psikolojik ve değişimi sağlar.

9. Nitelikli akademik ortam oluşturulmasına destek verir.

10. Çıktıların kalitesini iyileştirir.