Bazı bebekler 3-4 aylıkken diş çıkarabilir ama genellikle 6-7 aylık bebeklerin ilk dişlerinin çıktığı görülür. Bazı durumlarda 12-16 ayı da bulabilen diş çıkarma süreci birçok bebek ve anne için zor ve yorucu bir süreç olabilir. Dişlerin tamamlanacağı 27-29. aya kadar bebeklerde diş çıkarırken ki huzursuzluk belirtileri görülmesi normal kabul edilir.
Peki bebeğinizin daha rahat diş çıkarabilmesi için ona nasıl yardımcı olabileceğinizi biliyor musunuz? Önce belirtileri takip etmeyi deneyin.
Diş çıkarma belirtileri nelerdir?
Bebeklerde diş çıkarma belirtileri ne zaman başlar?
Bebeklerde diş çıkarma döneminin başlaması, dişetinin açılmasından önce başlar. Yukarıdaki belirtiler görülmeye başladıktan sonra ilk dişi görmeniz 2-3 ay kadar sürebilir.
Bebekler diş çıkarırken ateşlenir mi veya ishal olur mu?
Diş çıkarma döneminde bebeğin ateşinin 37'ye kadar yükselmesi normal kabul edilir. Bebeğinizin ateşi 38 derece ve üstündeyse ve/veya ishali varsa, beraberinde diş çıkartıyor olsa da doktorunuza danışın. İshal, ateş gibi belirtiler diş çıkartma ile aynı anda başlamış farklı bir hastalığın belirtileri olabilir. Bebekler diş çıkartırken hastalıklara daha yatkın olurlar ve iyileşmeleri daha sorunlu olabilir.
Göz yaşları akmaya başladığında pek çok anne bebeğinin diş çıkarma ağrısını dindirmek için elinden gelen her şeyi yapmaya hazırdır. Bebekten bebeğe farklılık göstermekle birlikte, ortalama 6 aylıkken başlayıp aylarca süren bu dönemde, bebekler mümkün olduğunca doğal yöntemlerle rahatlatılmalı ve tedavi edilmelidir.
Diş çıkarma ağrısını dindirmek adına kullanılabilecek oral ağrı kesici, krem ve analjezikler çocuk doktoru tarafından bizzat onaylanmadığı sürece 2 yaşından küçük bebeklere uygulanmamalıdır. Bu tür ilaçlar aşağıdaki yan etkilere ve daha da önemlisi aşırı kullanımda kalıcı beyin hasarına yol açabilir:
Bebeğinizin diş çıkarma ağrısını daha doğal yöntemlerle geçirmek onun için uzun vadede daha sağlıklı bir karar olacaktır. 6-18 aylık bebeklerde görülen bu durum, aşağıdaki doğal yöntemlerle hafifletilebilir.