www.ekonomist.kim/kiralik-isci-yasasi-nedir-1286.html
Kiralık İşçi Yasası Nedir?
Kiralık işçi , 8 ay süre ile geçici olarak çalıştırılabilen çalışan sayısı 10 ve daha az olanlar için 5 kiralık işçi çalıştırılabilen özel istihdam büroları tarafından geçici iş ilişkisi kurulan kanunlarda esnek çalışma yasasının için yer alan bir çalışma modelidir.
Uzaktan çalışma gibi esnek çalışma modelleriyle anılan özel istihdam büroları aracılığı ile iş ilişkisi kurulan yasa Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden geçti. Genel Kurul’da kabul edilen yasa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylandıktan sonra ve Resmi Gazetede yayınlanınca yürürlüğe girmiş olacak. Yasada küçük olan işletmelerin mevcut çalışan sayısının yarısı kadar geçici işçi çalıştırmasına izin verilirken, toplam çalışanı 10 veya altında olan işverenler en fazla 5 kiralık işçi çalıştırabilecekler. Kiralık işçinin en fazla çalıştırma süresi 8 ay olmak zorundadır. Bu kapsamda özel istihdam bürosu ile işverenin yaptığı sözleşmenin son bulması söz konusu olacaktır, kiralık işçi için yapılan kiralık işçi sözleşmesi son bulduğu tarihten itibaren işçi hala çalıştırılmaya devam ediliyorsa, işçi süresiz işçi, asıl işçi olarak kabul edilecektir.
Kiralık İşçi Yasasının Getirdiği Yenilikler Nedir?İşverenler geçici iş ilişkisi kurmak için izin ve yetki belgesi verilen istihdam bürolarıyla yapacakları iş sözleşmeleri, holdingler ise kendi bünyelerinde bulunan şirketler topluluğundan herhangi birinde kendilerine bağlı olarak kurulabilecektir. İşveren ile özel istihdam bürolarında yapılacak olan sözleşme ile işçi işverene 8 ay süreyle devredilmiş olacaktır.
Kiralanan işçi doğum iznine ayrılacaksa yada erkek çalışan askerlik hizmetini yapacaksa iş sözleşmesi askıya alınır. Askerde olan erkek işçi, doğum yapacak olan bayan işçi yerine yeniden geçici iş ilişkisi kurularak başka bir kiralık işçi çalıştırılabilecek.
Geçici İş İlişkisinde Süre Aranmayan Koşullar Nelerdir?Bu iş gruplarında süre aranmadan geçici iş ilişkisi kurulabilmektedir.
Geçici İş İlişkisi En Fazla Ne Kadar Kurulabilir?İşverenin iş hacminin daha önceden öngöremeyeceği şekilde artış göstermesi sonucu dönemsellik arz eden iş artışı olması durumunda 4 ay kadar iş ilişkisi kurulabilecek, buna mevsimlik işçiler dahil değildir. Bu durum haricinde yine mevsimlik işçiler hariç toplam 8 ayı geçmeyecek ve enfazla iki defa tekrarlanabilecek iş ilişkisi kurulabilir. Ayni iş için 6 ay geçmediği sürece tekrar geçici iş ilişkisi kurulamayacak.
Duvar